På svenska In English   

Odlingsbelysning kan verka svårt - Så väljer du odlingslampa

Att välja odlingslampa är inte alltid lätt och många ställer sig frågan vilken som är den bästa växtbelysningen? Och vad mer än själva växtlampan är viktig?

Växtbelysning

Här nedan kommer svar på en del av dina frågor som du säkert undrar över inför din kommande inomhusodling med odlingsbelysning. Men först ett sammanfattning av teknikerna:

HPS/MH-lampor

Det här är den klassiska odlingslampan som länge har använts i industriella växthus och för matproduktion. Det är i princip stora glödlampor men med ett brett ljusspektrum som liknar naturligt ljus. Denna form av belysning alstrar en del värme. Behöver ballast som begränsar och stabiliserar strömtillförseln.

LE (Lågenergi) och lysrör

LE-lampor används ofta i små begränsade utrymmen, ett annat skäl kan vara att det är svårt med ventilation och att växtbelysningen inte får alstra för mycket väme. 

Ett vanligt användningsområde för LE och lysrör är kloner eller s.k. barnkammare där du bara behöver stimulera tillväxt med dagsljus. 

LED grow light

En teknik som är på framgång är LED. Det är alltså lysdioder som alstrar mycket lite värme men ett bra ljusspektrum. Togs ursprungligen fram av NASA för att prova på odling av grönsaker i rymden.

Utrymmet för odling

Din odlingslampa måste vara anpassad för odlingsgarderoben, tältet eller rummet du använder. Det är inte alltid bättre ju mer ljus du har, för mycket ljus och för stark odlingslampa kommer att orsaka för hög värme och därmed massa problem, eller till och med bränna och döda dina plantor.

Men om man ska peka ut en, och då den absolut bästa odlings HPS lampan, så är det Gavita Pro 1000w E serie. Lampan kan styras via Gavitas nyaste Master Controller och boostas upp till 1150w! Tack vare Gavitas Master Controller kan du ställa in soluppgång och solnedgång vilket betyder att lamporna startar svagt och dimmras upp i början samt ner i slutet under 30min. Det betyder att du slipper kondensen som ofta upstår precis efter att lamporna slocknat samt att dina plantor blir mindre stressade och får uppleva en mer naturlig miljö.

Du kan ställa in önskad temperatur i ditt odlingsutrymme och önskad maxstyrka på lamporna, därefter kommer kontrollern att dimmra dina lampor upp och ner från 0 - 115% , procent för procent tills perfekt temperatur uppnås.

Men alla har inte alltid ytan som krävs till en 1000w lampa, rekommenderad odlingsyta för den lampan är 150 x 150cm. För de med mindre yta så har dessa möjligheten att använda en 600 eller 400w lampa i sin odling ( 120x120cm -  80x80cm ), då är det absolut det bästa valet av odlingslampa en kombination av:

Ballast: Gavita Digistar

Lampa / Bulb: Philips Green Power

Reflektor: Adjust A Wing

Har du ett utrymme på mindre än 80 x 80cm är nog det absolut bästa valet en 400w Gavita Digistar, elektronisk ballast med Philips Green Power och en Spudnik reflektor eller Prima Klimas Cooltube med 97% reflektion. Med det kittet kan du lättare få ut värmen som utvecklas från din odlingslampa. Du kan även dimrma ner ballasten till 250/275/400/440W. och på så sätt anpassa perfekt ljusstyrka till dit odlings utrymme.

Till mindre odlings ytor passar även CFL lampor eller så kallade lågenergi lampor perfekt. Lågenergi lampor till för odling avger mindre värme än HPS. Det är också ett perfekt val för nybörjare av den anledningen, mindre värme betyder alltid mindre problem i din odling.

Som ett allternativ till både MH, HPS och CFL lampor är det numera LED odlingslampor som blivit mer och mer populära på odlingsmarknaden. Senaste åren har nya modeller kommit ut och numera tycker de flesta därute att LED entligen gått om de andra belysningsalternativen till växtodling inomhus. Apollo LED lampor, till för odling, är en av de bästa på marknaden just nu och tillverkas med ett så kallat “fult spectrum”. Detta betyder att lampan har både blått och gult och orange ljus som kan användas för både växt, blom och fruktfas i din inomhusodling. Apollo LED lampor inehåller även lite UV och IR ljus som stimulerar plantornas utveckling.